Fly away
Home About Stuffs Twitter Follow Dash

Quotes


Everybody is IMPERFECT
People make mistakes but just forgive them :)

tagboard

Say no to harsh word :)
Just click 'Go' 1 time. Thanks

Credits

© Template design by Adila. Thanks for Base Code and Cursor by Atiqah.
It's the same
• Saturday, March 21, 2015 • 0 comments



Assalamualaikum, hye and very good morning to all of you that read this entry. *formal pulak*

First of all, i just wanna say that wherever we're studying at, its the same. Cause if you really want it, you'll get it. Perjalanan hidup kita ni panjang lagi, but if ajal dah sampai, memang dah tak lama lah kita nak hidup. Just prepare for it. Adik adik yg nak SPM utk tahun 2015 tu, nasihat sikit from me, please la, don't play around with SPM. SPM is the key utk hang semua sambung belajaq. Thats why la jgn main main masa SPM. Manusia ni, dah menyesal baru nak sedar.
Just want to say, mana mana pon kita sambung study nanti, it doesn't matter. As long as, kita semangat nak belajaq. Haa just for info je, sometimes apa yg kita apply in UPUat the first choice, tak semestinya kita dapat tau. But bersyukur lah sbb dapat masuk U tu, poli tu, kolej tu, matrik tu, and so on. Ada yg study sampai oversea sana. Haa kalau dah tanam cita cita nak sambung study sana, do the best la. Ramai kawan saya ni mcm mengeluh pon ada, mcm tak bersyukur pon ada. They always said "untung la, budak U semua pandai pandai. Kiteorg ni budak kolej je" Eh, hellloooo. Wake up la. Kau study oversea sekalipon tp kalau kau malas, better don't. Kalau kami semua dah pandai, takde nya kami nak belajaq lagi. Terus keje je. Pehe ?

Adik adik yg belum sambung belajaq ni kena lah open minded sikit. Kita dpt mana mana pon kita kenalah bersyukur, ok ? Dunia U, kolej, poli and so on semua sama je. Just, yelah, schedule tu memey la lain. Tapi semua sama je. Belajaq jugak korang semua kan ? Study tu leklok. Yg mana pinjam ptptn tu, my lect suka bising pasai ptptn, sbb apa ? Sbb tu duit org yg tanggung kita belajaq. So tak rasa malu ke ? Pinjam duit, tp belajaq main2. Sorry la if terasa. Just for advice. Rezeki Allah luas ye korang semua. Ada yg dpt rezeki sambung belajaq, ada yg tak.
So, bagi yg tak tu. Korang jgn lah down sgt. As i said, rezeki Allah ni luas. Tak dpt rezeki sambung belajaq, dpt rezeki sambung kerja. Nak ckp lah, org Melayu ni kan but certain je la. Dieorang ni suka sgt, kalau kerja, nak yg pangkat tinggi padahal baru masuk. Mana lah org tak bising. Masuk masuk je nak pangkat tinggi terus. Kita kenalah mula dari bawah. Belajar erti susah dulu, then baru senang. Bukan susah nak susah, bukan senang nak senang. Haa fahamilah ayat ni. Setiap orang Allah dah tentukan rezeki masing masing. So, just wait but make sure you have to do some effort. Jgn tunggu tp doing nothing and expect rezeki dtg sendiri. Eh ofc lah tak. Rezeki takkan bergolek sendiri unless kita yg usaha cari rezeki tu.
The conclusion is semua sama je dalam dunia ni. Yg bezakan kita, attitude and sikap rajin kita. Malas tu jgn cite, mmg ramai lah. Nak, tp malas usaha. So dont expect to get something awesome if you have no effort. Rajin rajinkanlah diri anda utk jadi org yg rajin. Be outstanding from others.


0 Comments:

Post a Comment


|